torsdag 19. november 2009

Analyse av "Take on me" av A-ha


Låten ”Take on me” ble skrevet av gruppa a-ha i 1984. Et år senere, i 1985, etter flere utgivelser og prøveversjoner, gikk låten til topps på ”Billboards topp 100 liste”, og ble såkalt ”megahit” innenfor popmusikk. Singelen kom for første gang ut sammen med albumet ”Hunting high and low”, og ble straks innspilt som en musikkvideo.
Tar vi for oss målgruppen, spenner den seg over et vidt spekter, siden det er drøye 25 år etter utgivelsen. Aller mest er kanskje låten likt blant middelaldrende mennesker, som fikk høre låten som fersk i ungdomsårene. Låten er vel trolig like populær i dag som for 25 år siden.
Handlingen i teksten er helt klart kjærlighetsforholdet mellom to mennesker. Det hele er litt uklart, siden disse to personene er fra to helt forskjellige verdener, og det er derfor ikke sikkert at de kan få hverandre.
I filmen hopper vi fram og tilbake mellom to forskjellige verdener. Det hele starter men en tegningsskisse av et motorsykkelløp der vi ser vokalisten Morten Harket på startstreken med sine konkurrenter. Dette kan tenkes som et løp mellom det gode og det onde, der konkurrentene er den onde siden, blant annet på grunn av deres sinte øyer. Morten vinner, og dermed også det gode. Deretter er vi i den virkelige verden, på en kafé, der vi ser en dame sitte og lese en tegneserie. Hun får øye på Morten blunke til henne fra tegneserien og strekke ut en hand. Hun tar imot, og dermed er hun også skissert som en deltaker i tegneserien. I den skisserte verden ser vi at en vegg mellom den ekte og uvirkelige verden skiller Morten og damen fra hverandre, noe som fremheves ved å la kameraet svinge rundt denne veggen. Dette gir også uttrykk for at disse personene ikke kan nå hverandre, Morten synger: ”Take on me”, men det lar seg dermed ikke gjøre…
Tilbake på kafeen oppdager servitøren at damen er borte, og hun blir dermed sint, fordi hun tror at hun har gått uten å betale. Hun krøller sammen tegneserien ved bordet og kaster den i en søppelbøtte.
I den skisserte verden kommer rivalene til Morten for å ta hevn etter tapet i motorsykkelløpet, og han flykter sammen med damen. På grunn av det sammenkrøllete papiret, blir veiene til en labyrint, og de møter en blindvei. Morten lager en utvei til damen i blindveggen, og blir igjen selv for å ta seg av skurkene.
Jenta er nå tilbake i den virkelige verden. Hun ligger fortumlet oppe i søppelbøtten mens alle rundt henne ser på henne. Hun griper tak i tegneserien og løper ut av kafeen hjem til huset. Deretter bretter hun ut den sammenkrøllete tegneserien for å se hva som hender videre i historien. Det hun ser er hennes mann, Morten, ligge livløs på gulvet, og hun begynner å gråte. Men plutselig våkner Morten opp, og kommer ut av tegneserien i huset hennes som en skissert person som famler fram og tilbake for å kjempe seg ut av den skisserte verden. Til slutt faller han om på gulvet som en person i den virkelige verden, og omfavner jenta. Endelig har de fått hverandre!!
Etter det vi ser gjennom videoen, er dette klart en fortellende video fra begynnelse til slutt. Vi møter en kamp mellom det gode og det onde, og mellom to personer som ikke kan få hverandre. Historien ender med at det gode seirer, og de to personene kan få hverandre. På denne måten ser vi mange kjennetegn til en fortelling. Videoen viser også en klar sammenheng med sangteksten, som tidligere nevnt.
Spesielt kontraster er benyttet i filmen. Vi møter den virkelige og den uvirkelige verden, samtidig som vi ser det gode og onde. På denne måten skaper dette følelser og stemninger, som også er med på å forme rammen og miljøet rundt historien.
Musikkvideoen forteller en klassisk kjærlighetshistorie mellom to mennesker som ikke kan få hverandre, som vi alle kjenner så godt. Både bilde, tekst og lyd passer godt sammen med historie og hendelsesforløp. Etter min mening er dette en komponert suksess!

1 kommentar:

  1. OBS! Denne videoen er litt forandret sangmessig, men ellers er alt det samme!

    SvarSlett